10 Tips Cara Menangani Stress

by: zaraasafiyya

Setiap orang pasti akan rasa stress… Kadang-kadang sangat-sangat stress.. Mungkin stress dengan sesuatu atau seseorang… Kadang-kadang aku pun tak tahu nak bagi nasihat macam mane kalau kawan2 tny macam mana nak kurangkan stress, but..here is several tips to manage your stress.. Hope you gain benefits from it..🙂

1. Cari sedikit privacy moment in every your single day! Sebab kamu berhak untuk mendapatkannya….Kalau rasa terbeban dengan mana-mana keje @ insan..leave them for a while..

2. Ceriakan hari kamu ! Kamu kena tahu how to take your self lightly and your work seriously k.. Haihh, kenapa perlu bebankan fikiran dengan SEMUA PERKARA yang jadi di sekeliling kamu…? Ermm..sebab..Matahari tetap akan bersinar hari esok walaupun kamu sudah tiada kan…🙂 ..Jadi, nikmatilah hari ini seadanya..

3. Berhenti….Fikir…Kira 1 sampai 10 bila kamu rasa macam nak ‘meletoppp’…Kira perlahan-lahan tau…😉

4. Bertenang.. Jangan rushing…Elakkan buat apa-apa keputusan ketika kamu stress… Sbb keputusan tu mungkin hanya berlandaskan emosi kamu semata-mata ..bukan aqal… Hmm, takut plak nanti kalau2 decision tu akan memudaratkan kamu plak..huhu

smile030

5. Senyum sokmo.. Bila kita senyum, susah nak rasa stress kan..Tak percaya..? Cuba lah…

6. Berbuat baiklah pada insan lain… Kurangkan perbuatan menyakitkan hati orang lain k.. klu tgk seseorang buat kamu stress, jgn tgk dia… Klu dengar kata-katanya buat kamu stress, pekakkan telinga.. Kalau membaca tulisan dia buat kamu stress, tak perlu la baca..huhu

7. Maafkan lah dia… Kadang-kadang orang tu tak sedar sikap dia menyebabkan kamu stress… Even, kalau still tak puas hati pun, tunggu masa yang sesuai untuk tegur dia k… Lapangkan dada untuk memafkan dia..Pasti stress kamu akan berkurang..

8. Hug more… Kamu pasti akan rasa lebih tenang dan damai di hati kalau dapat peluk makhluk lain i.e your pet like kucing OR seseorang i.e teman baik .. In fact, we all need hug..

9. Take a chance of love… Terapi yang selalu dekat dengan kita tapi kita selalu terlupa.. Erkkk, janganlah kecilkan scope kasih sayang ni… Definisi sayang itu luas .. Parent, kawan-kawan, anak-anak @ pasangan kamu (kepada yang dah kahwin).. Their caring and our commitment to them adalah sumber kekuatan yang paling utama dalam hidup kita.. Haihhh, kamu tidak keseorangan lah di dunia ini.. Share your problems with them .. Kalau perlu, menangis je la..huhu..

10. Baca dan hayatilah ayat-ayatNYA… Pasti kamu akan rasa tenang… Sangat tenang.. DIA sentiasa ada…Kita yang selalu lupakan DIA.. Yakinlah dengan janjiNYA … DIA takkan pernah uji hambaNYA dengan segala sesuatu yang berada di luar kemampuan hambaNYA … La Tahzan.. Ujian setiap orang berbeza kan.. Appreciate your self and every single challenges in your life..! Kamu insan terpilih untuk dugaan itu🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s