Ingin Cepat Kaya?

Pagi ni Shah nak kongsi ngan rakan2 artikel yang ditulis oleh saudara Mohd Suhaimi. I really like it! Artikel ni terlalu bagus untuk sedarkan rakyat Malaysia yang nak kaya dengan cara mudah dan cepat. Tapi malas nak berusaha, dan selalu salahkan orang lain di atas kegagalan diri sendiri…

>> Zaman sekarang adalah zaman dimana semua perkara perlu dilakukan dengan segera dan pantas. Jadi, tidak hairanlah jika, kekayaan juga menjadi salah satu perkara yang paling diminati untuk dilakukan dengan segera dan pantas.

Persoalannya? Bolehkah “kekayaan” itu diperolehi dengan kadar masa yang segera dan pantas?

Saya beri anda masa 3 saat untuk memikirkan jawapannya…
1..
2..
3..

Ok! Apa jawapan anda?… Boleh atau tidak?

Satu perkara yang perlu anda tahu.. “KAYA” dan “CEPAT” adalah merupakan perkara yang subjektif. Apabila dikatakan subjektif.. bermakna, ia tidak mempunyai nilai piawaian standard (Si Unit).

Ada orang.. mempunyai wang tunai RM10,000 itu sudah dianggap kaya…Ada orang.. mempunyai wang tunai RM1,000,000 barulah dianggap kaya..Ada orang.. mempunyai sebuah rumah banglo itu sudah dianggap kaya..Ada orang.. mempunyai 4-5 rumah untuk disewakan kepada orang lain barulah dianggap kaya..

Ringkasnya.. definasi “kaya” itu berbeza bagi setiap individu.
Begitu juga dengan perkataan “CEPAT”.. ia juga berbeza bagi setiap individu.
Jika saya katakan, anda boleh menjadi jutawan dalam masa 1 bulan! Adakah akal anda akan dapat menerimanya?

Ada sesetengah orang kata… boleh!Ada sesetengah orang kata.. tak boleh!Ada sesetengah orang kata.. kena tengok dulu siapa yang cakap tu..
Bagi saya… ia tidak mustahil… memang boleh!

Jika dulu, sewaktu zaman “Industrial age”, menjadi kaya dalam masa 5-10 tahun adalah merupakan satu perkara yang agak mustahil dan tidak boleh diterima akal. Tetapi kini, ia bukanlah sesuatu yang mustahil. Ini kerana, pada masa itu, orang-orang kaya mengambil masa antara 10-20 tahun untuk membina kekayaan dan mejadi jutawan.

Di zaman “information age” ini.. orang sudah boleh menjadi kaya/jutawan dalam masa 3-5 tahun sahaja, ia bukanlah suatu perkara yang luarbiasa lagi. Walaupun perkara tersebut amat-amat jarang berlaku.. tetapi ia tidaklah mustahil dan masyarakat sudah boleh menerima hakikat itu, seperti mana, manusia menerima hakikat, bahawa, manusia pada zaman kini sudah boleh terbang (naik kapal terbang la).

Cuba anda bayangkan, apa yang akan berlaku jika anda dapat kembali ke zaman kesultanan melayu melaka, dan memberitahu masyarakat pada hari itu, bahawa, manusia ini sebenarnya boleh terbang!.

Hanya ada 2 kemungkinan…1) Anda akan dikatakan gila dan dipinggirkan..2) Anda akan disula kerana didakwa membawa ajaran sesat.. oh!

Tetapi, semua itu sudah tidak mustahil lagi pada masa kini. Selaras dengan peredaran zaman… segala aspek ilmu juga turut berkembang. Begitu juga dengan ilmu kekayaan… jika dulu, ilmu kekayaan mengambil masa 20-30 tahun untuk menjadikan seseorang itu kaya. Kini, ilmu kekayaan hari ini sudah dapat memendekkan jangka masa tersebut kepada 3-5 tahun. Akan datang.. tidak mustahil ilmu kekayaan yang baru akan ditemui.. yang boleh menjadikan seseorang itu kaya dalam masa.. setahun? sebulan? atau seminggu?

Nota : ilmu kekayaan yang saya maksudkan disini ialah ilmu yang betul seperti ilmu pengurusan kewangan, ilmu perniagaan dan juga ilmu pelaburan yang sah. Bukannya ilmu nombor ekor, ilmu main judi mahupun ilmu tipu duit orang.Sesetengah orang, tidak dapat menerima hakikat, bahawa seseorang itu boleh menjadi kaya dalam masa 3-5 tahun (Saya mengambil contoh masa 3 – 5 tahun kerana ia adalah jangkamasa yang logik pada zaman ini. Jika ada yang kata, anda boleh jadi jutawan dalam masa kurang dari setahun, ia masih dianggap tidak logik pada zaman ini. Anda perlu meminta pihak tersebut, menyediakan bukti yang kukuh serta kertas laporan yang lengkap mengenainya. Jangan sesekali menerima bulat2 kenyataan tersebut dan kemudiannya, mengeluarkan semua wang simpanan anda untuk diberikan kepada pihak tersebut, sebelum anda mendapatkan laporan yang terperinci mengenainya, bukti yang kukuh, serta pandangan dari pihak ketiga.)

Berbalik kepada ayat asal tadi.. sesetengah orang, tidak dapat menerima hakikat seseorang itu boleh menjadi kaya dalam masa 3-5 tahun kerana, mindanya telah di programkan dan dihadkan oleh persekitaran sekeliling dan juga pengalaman hidupnya.

Jika anda penah melihat gajah sarkas, anda boleh lihat, gari yang mengikat kaki gajah tersebut adalah kecil sahaja. Dengan sekali “rembatan” sahaja, gajah tersebut sebenarnya mampu untuk memutuskan gari besi tersebut. Tapi tahukah anda, gajah tersebut, tidak akan sesekali me”rembat” gari besi itu. Mengapa?
Sebab, fikirannya telah diprogramkan.

Begini kisahnya… pada suatu masa dahuu, sewaktu gajah-gajah tersebut berada di zaman riang kanak-kanaknya, kaki mereka telah digarikan dengan besi gari yang amat kuat dan kukuh. Beribu-ribu kali anak gajah ini cuba memutuskannya.. tetapi disebabkan kerana tubuhnya yang kecil pada masa itu dan gari yang digunakan itu pula sungguh besar dan kukuh. Maka, sudah tentulah ia tidak dapat memutuskan gari besi tersebut. Sehinggalah.. sampai kepada satu tahap.. dimana anak-anak gajah ini, menjadi putus asa dan membenamkan di dalam fikiran mereka.. bahawasanya , mereka sememangnya tidak akan mampu memutuskan gari tersebut. Sehinggalah mereka membesar… walaupun kekuatan mereka telah bertambah dan gari yang besar tadi telah digantikan dengan gari yang kecil.. mereka, tetap tidak akan cuba untuk memutuskan gari tersebut kerana, fikiran mereka telah diprogramkan dengan kenyataan.. “Mustahil aku dapat memutuskan gari ini”

Begitu jugalah halnya dengn diri kita… mungkin disebabkan sudah terlalu banyak kita mendengar penipuan atau pun pernah menjadi mangsa penipuan, tentang “menjadi kaya cepat” ini. Maka ia membuatkan kita menghadkan pemikiran kita.. bahawa… tiada cara untuk menjadi kaya dengan cepat dalam dunia ini. Jika ada.. semuanya adalah tipu belaka. Minda kita telah di”set”kan untuk tidak menerima perkara itu.

Jadi.. mari kita fikir-fikirkan semula. Adakah sememangnya tidak wujud di dunia ini kaedah untuk menjadi kaya dengan cepat? atau.. pemikiran kita yang telah di”gajah”kan?
Pada saya… tidak mustahil kita boleh kaya dengan cepat.. dan tidak ada salahnya kita mempunyai pemikiran ingin kaya cepat!

Yang salahnya… “Ingin cepat kaya, tapi tak mahu buat apa-apa(pemalas!)”
Oh!.. saya dah baca buku yang berjudul “Think Lazy, Grow Rich”.. dalam buku tu, takde pun sebut.. “Dengan meletak duit di sesuatu tempat dan kemudiannya goyang kaki… anda akan menjadi KAYA! dengan cepat”..

Sekali lagi… ingin saya sampaikan, mempunyai pemikiran ingin cepat kaya! tidak salah!… yang salah.. mempunyai pemikiran cepat kaya tanpa perlu berusaha. (Mungkin prinsip ini akan lapuk dan menjadi tidak benar pada masa akan datang, tapi, bagi saya, buat masa ini… saya lebih selesa memegang prinsip ini, prinsip inilah yang telah banyak menyelamatkan saya daripada menjadi mangsa kepada amalan “ilmu kekayaan sesat” orang lain.)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s